VLAN (Virtual Local Area Network) je síťová technologie, která umožňuje rozdělit fyzickou síť LAN (Local Area Network) na logické segmenty, které jsou od sebe odděleny, jako by byly na samostatné fyzické síti.

VLAN umožňuje vytvářet izolované skupiny zařízení a uživatelů, kteří spolu komunikují. To umožňuje efektivnější správu sítě a zlepšuje bezpečnost, protože data nejsou zbytečně sdílena s celou LAN sítí. VLAN umožňuje také lepší využití síťového přenosového pásma tím, že umožňuje rozdělení sítě na více logických segmentů.

Pro vytvoření VLAN se používají speciální VLAN tagy, které jsou přidány k rámci Ethernetu a umožňují identifikovat, ke které VLAN rámec patří. Tyto tagy mohou být vytvořeny na hardwarové úrovni (pomocí speciálních síťových adaptérů) nebo na softwarové úrovni pomocí konfigurace přepínačů (switchů) s podporou VLAN.



Vážení návštěvníci tohoto webu, nesbíráme o Vás žádné údaje, nechceme od Vás nic vyplnit ani podepsat. Údaje, které zde najdete, slouží výhradně k tomu, aby jste mě mohli kontaktovat za účelem servisu, opravy, objednávky nebo schůzky. Neslouží k tomu, že si je zkopírujete a budete mě volat, psát a nabízet zboží, služby a tak podobně. Chováme se k sobě ohleduplně. Děkuji za pochopení. Radomil Šmíd.

Template by Linelab.